AED in buitenkast geplaatst bij Moeskops’ Bouwbedrijf

Elke dag krijgen 35 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Jong, oud, man, vrouw, het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en er een AED wordt ingezet. Daarom zet de AED- werkgroep Bergeijk ‘t Hof zich in om van onze gemeente een zes-minutenzone te maken. Zo kunnen meer levens worden gered.

Wat is een zes-minutenzone?

Een zes-minutenzone is een gebied waarin iemand met een hartstilstand binnen zes minuten de juiste hulp krijgt. Binnen deze minuten wordt 112 gebeld, de reanimatie gestart en AED ingezet.
Om te zorgen dat dit in de gemeente Bergeijk zo snel mogelijk gebeurt, is er het landelijk oproepsysteem Hartslag Nu dat ook in onze gemeente actief is. Als er een hartstilstand wordt gemeld bij 112, ontvangen mensen die kunnen reanimeren en in de buurt van het slachtoffer zijn, een bericht op hun telefoon. Hier zien zij het adres van het slachtoffer of een adres waar ze een AED kunnen halen en begeven zich zo snel mogelijk naar dat adres. Dit zijn burgerhulpverleners en zijn vaak eerder dan de ambulance en reanimeren tot het ambulancepersoneel arriveert.

Rode zones

Als werkgroep hebben we de rode zones waar nog geen AED 24/7 bereikbaar is in kaart gebracht. Er wordt gekeken waar zijn al AED’s die nog niet in een buitenkast 24/7 bereikbaar zijn. En hoe kunnen we deze naar buiten plaatsen. Het gebied rondom Moeskops’ valt in een rode zone. Door de plaatsing van een buitenkast en aanmelding bij Hartslag Nu is dit gebied in Bergeijk ook gedekt! Het bedrijf is gelegen aan de Kennedylaan 10.
We zijn dan ook super blij met deze plaatsing en zijn Moeskops’ Bouwbedrijf zeer erkentelijk voor hun medewerking. De kosten heeft Moeskops’ Bouwbedrijf volledig op zich genomen.

AED bij Moeskops Bouwbedrijf, Kennedylaan 10 Bergeijk

Wat u kunt doen?

Als u getuige bent van een hartstilstand, bel dan direct 112. Weet dat u binnen een paar minuten hulp krijgt van opgeroepen burgerhulpverleners uit de buurt.
Kunt u reanimeren? Meld u dan aan als burgerhulpverlener. Zo kunt u worden opgeroepen bij een hartstilstand in uw buurt en kunt u het verschil maken voor het slachtoffer of de naasten. Ga naar www.hartslagnu.nl/burgerhulpverlening. Hoe meer burgerhulpverleners er zijn aangemeld bij HartslagNu, hoe beter het oproepsysteem werkt. Zo kunnen we levens redden. Kom voor uw buurt in actie en meld u aan!
Bent of kent u iemand met een AED? Zorg dat deze wordt aangemeld bij het oproepsysteem. Dan kan de AED worden ingezet bij reanimaties in de buurt. Ga naar www.hartslagnu.nl/AED of neem contact op met de werkgroep om te kijken of deze zich in een rode zone bevindt.
Wilt u helpen maar kunt u nog niet reanimeren? Meldt u aan voor een reanimatiecursus in de buurt.

Donaties

Nog niet alle rode zones zijn voorzien van een AED die 24/7 gedekt is. Om dit alles te realiseren is er geld nodig. Een AED gaat ongeveer 10 jaar mee en moet daarna vervangen worden. Als we Bergeijk straks dekkend hebben moeten we er ook met z’n allen voor zorgen dat dit zo blijft. We zoeken daarom ook mensen/ bedrijven die hier financieel aan bij willen dragen. Ook rondom de feestdagen worden er vaak acties voor een goed doel georganiseerd om te doneren. Hoe super zou het zijn als dit lokaal ten goede komt aan alle burgers van Bergeijk ’t Hof. We houden ons daarom graag aanbevolen!

Bij vragen of donaties graag contact opnemen!

Namens de AED-werkgroep Bergeijk ’t Hof

Erica Nabben erica.nabben@gmail.com of bel naar 06-50228038

Stichting Dorpsraad Bergeijk ’t Hof