Nieuwsbrief vanuit het Oranjefonds

September 2023


Bekijk online
Geld voor initiatieven op het gebied van psychische kwetsbaarheid
Jouw buurt doet ertoe!  

Inhoud:
Impuls Herstel Dichtbij
Jouw buurt doet ertoe!
Ondersteuning voor sterke buurtverbinders
Sociale organisaties versterken zich met Klaar voor de Toekomst
Wist je dat…?    

Impuls Herstel Dichtbij
Wil jij met jouw sociaal initiatief voor de eerste keer mensen met een psychische kwetsbaarheid helpen? Meld je dan tot 1 november 2023 aan voor de Impuls Herstel Dichtbij. Hiermee ondersteunen wij met kennis en geld initiatieven die klaarstaan voor kwetsbare mensen.  
De Impuls is bedoeld als een stimulans. Naast het beschikbaar stellen van een financiële bijdrage van maximaal € 5.000,=, organiseren we een inspiratiedag voor de deelnemers.
De Impuls is onderdeel van het programma Herstel Dichtbij – Samen voor Mentale Gezondheid, een gezamenlijk initiatief van het Oranje Fonds en MIND. Er kunnen circa 25 projecten meedoen. Je kunt een aanvraag indienen via mijn.oranjefonds.nl.  
Meer informatie over Impuls Herstel Dichtbij    

Jouw buurt doet ertoe! We zijn aan het aftellen, want over een paar dagen is het Burendag. Op zaterdag 23 september komen buurten gezellig samen en doen buurtgenoten iets goeds voor elkaar en de buurt. Buren die elkaar kennen, maken samen buurten gezelliger, socialer en veiliger. Door activiteiten op Burendag komen ze nog meer over elkaar te weten. Daardoor staan ze sneller voor elkaar klaar. Kijk je snel wat er in jouw buurt te doen is?   Jouw buurt    

Ondersteuning voor sterke buurtverbinders Buurtverbinders zijn buurtgenoten die bewoners, initiatieven en organisaties met elkaar weten te verbinden. Ze zijn onmisbaar in een gemeenschap waar sociale verbanden en onderlinge betrokkenheid niet vanzelfsprekend zijn. Daarom bieden we met ons kennisprogramma Sterke Buurtverbinders financiële ondersteuning, coaching, kennis & expertise.  
Twee jaar versterken we initiatieven  waarin buurtverbinders centraal staan. Er doen 18 deelnemers mee. Zij ondersteunen buurtverbinders en geven aan hen meer handvatten om het aanwezige talent in de wijk beter te benutten, buurtbewoners te activeren en zelf signalen uit de wijk om te zetten in actie.
Met het programma willen we bijdragen aan buurten waarin mensen zich thuis voelen en meer naar elkaar omkijken. Want een betrokken buurt doet ertoe en maakt dat niemand er in jouw buurt alleen voor staat.   Lees snel verder
   
Sociale organisaties versterken zich met Klaar voor de Toekomst Meerdere sociale organisaties doen mee aan het nieuwe programma Klaar voor de Toekomst. Twee jaar lang krijgen ze beter inzicht in hoe hun organisatie ervoor staat, welke opgaven er zijn en hoe ze die kunnen aanpakken.
Op 7 en 8 september organiseerde het Oranje Fonds de startbijeenkomst van het programma dat draait om verduurzaming. De komende tijd doen de organisaties, die vaak met moeite hun hoofd boven water kunnen houden, mee aan kennisbijeenkomsten en expertsessies. Ook krijgen de deelnemers persoonlijke coaching en vindt onderlinge uitwisseling plaats. Daarnaast stelt het Oranje Fonds geld beschikbaar om organisatieversterking te ontwikkelen en uit te voeren.
Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds: “Vaak gaat alle tijd en aandacht uit naar de dagelijkse uitvoering. Het ontbreekt aan ruimte voor reflectie en het versterken van de organisatie voor de toekomst. Met dit programma brengen we daar verandering in.”   Lees meer  

Wist je dat…..? sociaal initiatieven in de Brabantse regio Kempen financiële hulp kunnen krijgen van het nieuwe Fonds Kiemkracht de Kempen? Dit Oranje Fonds op Naam ondersteunt sociaal initiatieven die de sociale cohesie van inwoners van diverse gemeenten bevorderen. Het geld is het Fonds is afkomstig vanuit de opheffing van Stichting Kiemkracht, die hun batig saldo doneerde.  er steeds nieuwe content verschijnt op ons kennisplatform Vragen die ertoe doen? Neem regelmatig een kijkje voor kennis en concrete tips die jouw organisatie verder kunnen helpen.     

Meer mooie verhalen uit jouw provincie? Klik hier  

Ken je iemand die deze nieuwsbrief ook graag zou willen lezen? Stuur deze dan door. De ontvanger kan zich abonneren door dit formulier in te vullen.   Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief  
Het Oranje Fonds is altijd dichtbij   Doe mee  
Steun het Oranje Fonds   Doe een gift
Volg ons via:   Instagram   Facebook   Twitter   YouTube  
Mijn Oranje Fonds
Gesteunde projecten
Over ons
Afmelden nieuwsbrief
Gesteund door: Geregistreerd bij: